top of page

Forgatásos trágyakezelés

Szolgáltatásunk egy egyedi protokoll szerinti trágyakezelési technológia bevezetése állattartó és növénytermesztő gazdaságokba. A technológia eredményeképp egy különösen magas minőségű humuszosodott szerves trágya vagy komposzt jön létre.


A módszert Ausztria és Svájc tiroli területein gazdálkodó Erhardt Lübke és Ehrenfried Pfeiffer fejlesztették ki az 1920-as évektől kezdődően, majd Urs Hildebrandt, az Urs Landmanagement vezetője tette Európa és világszerte elfogadottá és a legsikeresebb komposztálási módszerévé. A módszert használják a svájci és osztrák szabadföldi komposztálás (Feldrand Kompostierung) során, így napjainkban Ausztriában több mint 600 kis,- és közepes gazdaság!

Lehetőség van önmagában a szerves trágyát kezelni, amely egy kezelt trágya marad, illetve több összetevőt is egymáshoz keverve komposztot is készíthetünk.

FORGATOTT TRÁGYA

A receptúrában csak a gazdaságban keletkező almos trágya és 3-5%-ban magas agyagtartalmú talaj szerepel. Egyéb anyagokat nem teszünk a keverékbe.

 

Az első 5 hétben történik a módszer protokollja szerinti forgatás és szükség szerint nedvesítés. A 6. héten a trágyából nagyméretű kazal építhető, így tároljuk egészen a kijuttatásig. 5 hét alatt 4-8 alkalommal forgatunk.

Az eredmény egy gombás illatú, morzsalékos, stabil trágya:

 • azonos kiinduló súly mellett 60%-al kisebb térfogat

 • magas tápanyagtartalom oxigénes kötésben, így a növények számára azonnal hozzáférhető tápanyag forrás

 • bomlási toxikus anyagoktól mentes

 • gyommagmentes

 • mikrobiológiailag gazdag, nagy változatosságú

 • 10t/Ha mennyiségben kerül kijuttatásra

 • Starterként, fejtrágyaként és alapozó trágyaként egyaránt hasznosítható

HUMUSZKOMPOSZT

A receptúrában változatos biomassza anyagok szerepelnek. Friss kaszálék, faapríték, mindennemű mezőgazdasági melléktermék (szalma, csutka, pelyva, nyesedék, stb.) úgy összeválogatva, hogy a keverék nitrogén:szén aránya 1:25-30 legyen ügyelve a keverék szerkezetességére is.

Az első 5 hétben történik a módszer protokollja szerinti forgatás és szükség szerint nedvesítés. A 6. héten jellemzően 3 prizmából épül 1 prizma, ami 6-10. hét között tovább forgatunk és szükség szerint nedvesítünk.

 

Az eredmény egy különösen magas minőségű, földszerű, gombás illatú morzsalékos anyag:

 • azonos kiinduló súly mellett 60%-al kisebb térfogat

 • mikrobiológiailag különösen gazdag, nagy változatosságú, amely képes a talajéletet helyreállítani

 • magas tápanyagtartalommal rendelkezik oxigénes kötésben, így a növények számára azonnal hozzáférhető

 • Különösen magas huminsav, fulvosav és friss humusz tartalommal;

 • bomlási toxikus anyagoktól mentes

 • gyommagmentes

 • 1-5t/Ha mennyiségben kerül kijuttatásra

A forgatással kezelt trágyának nem csak a magas tápanyag a célja,

hanem a maximális mikrobiológia mennyiség és változatosság!

Ez adja vissza az egészséges talajéletet!

Az irányított komposztálási folyamat elősegíti azon aeorob baktériumok és gombák gyors felszaporodását, melyeket a természet azért tervezett meg, hogy gyógyítsa a talajokat és megőrizze azok természetes szén, nitrogén és más anyagainak körforgását. Ez azt is jelenti, hogy a kész komposzt átesik egy teljes méregtelenedési és érési folyamaton, valamint a lehető legértékesebb, legjobb minőségű humusz keletkezik. Használatával helyreállítható a föld egészsége és termékenysége, és a mezőgazdaság valóban talajmegújítóvá válhat.

Agrofutura2 (3 of 27).jpg
A komposzt és a talaj kapcsolata

 

Az élő humusz a talaj éléskamrája. A kialakult komposztmorzsák pedig a mikroorganizmusok élőhelyéül szolgálnak.

Közelről megfigyelve a humuszos morzsákban és körülötte is bőséges pórustér figyelhető meg. Ezeken a helyeken valósulhat meg a szükséges gázcsere, valamint nedvesség is tárolódik.

 

Ez az egyik ok, ami kifejezetten alkalmassá teszi a komposztot a talajjavításra. Ezt az érett humusz biztosítja, amely rendelkezik a szükséges morzsás szerkezettel és tápanyagokat raktároz.

 

A víztartó képesség szintén azonnal javul a porózus szerkezet által, és élő, azaz szerves szén segítségével, mely része a talaj, mikroorganizmusok és növény közötti anyagáramlási folyamatoknak.

A forgatásos trágyakezelés folyamata

A prizmák felépítését és első forgatását követően kezdődik el a folyamat, amelyet követően már nem adunk friss anyagot a prizmához. A prizma mérete a komposztforgató berendezéstől függően 2-3 méter, magassága 1,2-1,7 méter.


Napi méréssel mérjük a nedvességet, hőmérsékletet és CO₂ szintet. A mérések alapján döntjük el, hogy aznap forgatunk és nedvesítünk vagy sem. A cél, hogy állandó aerob folyamatokat tartunk fenn 60%-os nedvességtartalom mellett. A prizma forgatása és nedvesítése a Gujer komposztforgató berendezésekkel történik. Az 5. héten a Mini Laborral kémiai elemvizsgálat történik, amely megmutatja, hogy mennyire van már készen a kezelt trágya vagy a komposzt. 

Tragyakezeles_edited.jpg

Gujer Innotech – Svájci precizitású komposztforgató gépcsalád

A gépi komposztálás lelke a forgató gép, amely egy időben végzi el a prizma levegőztetését, keverését, homogenizálását és nedvesítését. Minél nagyobb precizitással történik, annál jobb minőségű komposztot kapunk.
 
A svájci Gujer Innotec AG Európa legjobb forgatóit fejleszti és gyártja. Gépcsaládja a legkisebb családi gazdaság mérettől a legnagyobb komposztfarmokig mindenre nyújt megoldást. A gépek lehetnek önjáróak és kardános traktorhajtásúak 35-110 Le teljesítménnyel. 

A technológia bevezetése a gazdaságban 6 lépésben

01/

Alapanyagok

Felmérjük a rendelkezésre álló szerves anyagokat: mi, mikor, milyen gyakorisággal, honnan, milyen feldolgozottságban áll rendelkezésre.

02/

Területek

Felmérjük a kezeléshez és tároláshoz rendelkezésre álló területeket: trágyatárolók, utak, szántóföldi területek. Azt is megvizsgáljuk, hogy mennyi és milyen minőségű területen szeretné a gazda kijuttatni az anyagot.

03/

Munkaerő, gépek

Mekkora az elérhető és a szerves anyag mennyiségéhez képest szükséges gép és ember állomány. Hol vannak vízforrások, milyen módon juttatható el a víz a prizmákhoz.

04/

Minőségi célkitűzések

Mit szeretne a gazda elérni a kezelt trágyával/komposzttal a földeken hozzávetve a talajművelési technológiát és a jelenlegi tápanyag gazdálkodást, növényvédelmet. Összeállítjuk a receptúrákat és az éves kezelési munkatervet.

05/

Üzembe helyezés, oktatás

Leszállítjuk és üzembe helyezzük a komposztforgatót, egyéb szükséges gépeket. Közösen felépítjük az első prizmákat, majd a teljes folyamatot végigkövetjük. Heti rendszerességgel személyesen kimegyünk a telephelyre, illetve napi kapcsolatot tartunk telefonon, interneten. Visszajelzést adunk a szükséges beavatkozásokról. Közösen végezzük el a napi és a heti méréseket és értékeljük az adott állapotot. A kész, mérhető minőségű komposzt/kezelt trágya jelenti a folyamat végét.

06/

Minőség ellenőrzés, utókövetés

Az első évben, igény szerint a másodikban havonta egyszer személyesen bejárást tartunk a telepen és értékeljük az eredményeket. Laboros vizsgálatukat végzünk és visszajelzést adunk az esetleges módosításokhoz. 

bottom of page