top of page

Eredményeink számokban

Animalfutura_technologia_tablazat.png

Vizsgálati helyszín

Kezeletlen trágya kontroll és Alomkezelés

Tiszaszentimre, Rácz István gazdasága, 2020.12.28-2021.03.30

Szarvasmarha borjak, 30 állat/istálló 4 részre osztva

Vizsgálat: 1.Kezeletlen kontroll 2. Takarmányszén etetés 3. Komposzttea permetezés 4. Tea és szén együttes használata

1 éves érlelt trágya, Forgatott trágya, Humuszkomposzt

Nagyhegyes, Kurucz Ker. Kft gazdasága, 2020.08.01-2020.10.15.

1 éves érlelt trágya összehasonlítása azonos állomány 3 hónapos trágyájából készült forgatott trágyával és humuszkomposzttal

Tápanyagok

A tápelemek szintje alacsonyabb az alomkezelésben, mint a kezeletlen 3 hónapos trágyában. Ez azt jelenti, hogy a takarmányhasznosulás jobb volt: a tápanyag nem a trágyában van, hanem az állatokban hasznosult. Másrészről azt is jelenti, hogy a felszaporodó mikrobiológia felhasználta a sejtépítéshez és azt ilyen módon biológiailag eltárolja.

Az 1 éves érlelt trágyához képest a forgatott trágyában és a humuszkomposztban is jelentősen magasabb a N és P szint. Ez a magas oxigén szintnek köszönhető. A Kálium az érlelt trágyában a legmagasabb. Ennek oka az ilyen trágyák oxigénhiányos "kémiai égése", ami azt jelenti, hogy megnő a nyershamu a trágyában és feldúsul a Kálium. 

tapanyag_tartalom.png

Mikrobiológia

mikrobiológia.png

Az eredmények egyértelműen igazolják a Alomkezelési technológia hatásosságát a 3 hónapos kezeletlen kontrollhoz és az 1 éves érlelt trágyához képest is. Minden trágyakezelési módszerrel több százszorosan magasabb a mikróbák száma a kezeletlenhez képest, a gombák száma pedig kiemelkedő. A termőföldek számára ez fontos, hiszen a talajépítéshez, megújításhoz elsősorban a talajlakó gombák járulnak hozzá. Módszerünkkel nagy számban tudjuk ezeket a mikroorganizmusokat is pótolni a talajban. 

Fontos eredmény, hogy a talaj táplálékháló  többi tagját - egysejtűek: amőbák, csillósok, ostorosok és fonálférgek - is sikeresen fel tudjuk szaporítani bármely kezelési módszerrel. Talaj mikrobiológiai ismeretekből már tudjuk, hogy ezek az élőlények fogyasztják el a baktériumokat és gombákat így tápanyaghoz juttatva a növényt. A minőségi talajépítésnek és biológiai alapú növénytáplálásnak fontos élőlényei ők.

Az eredmények megmutatják, hogy a szerves trágyát kezelni szükséges, a befektetett munka meghozza eredményét!

bottom of page