top of page

Referenciák

PAPA-PIPI KFT., FEGYVERNEK

Kezelt állomány: 45 920 db brojler csirke

Átlagos tömeg: 2,65 kg

Fajlagos takarmány felhasználás: 1,66 kg/ 1 kg élőállat

Átlag nevelési idő: 42 nap

Elhullás: 3,8%

Alkalmazás

 

A takarmányszén etetése kontroll csoport nélkül, teljes állományban történt a betelepítéstől kezdve, folyamatosan. A csirkék két különböző korú törzstől származtak, elhelyezésük 4db 750 m2 alapterületű istállóban történt, törzsenként 2-2 istállóval. A különböző törzsekből származó állatok kiegyenlített, bár érzékelhető fejlődési és elhullási különbséget mutattak.

Tapasztalatok

A korábbi évek azonos időszakával összehasonlítva takarmányszén etetése mellett az elhullás csökkent,  a fajlagos takarmány felhasználás lényegében nem változott, míg a végsúly átlaga nőtt.

 

A takarmányszénnel etetett turnus felnevelése során antibiotikum használat nem történt. Az ürülék jól formázott volt végig, hasmenéses tünetek nem jelentkeztek, az alom száraz, az ammónia mértéke pedig mérsékelten csökkent.

 

Az adott időszakban meglehetősen szélsőséges időjárási körülmények jelentkeztek, ami erősen befolyásolta az állomány fejlődését,   ennek ellenére jobb eredményeket tapasztalhattunk, mint a korábbi években. A takarmányszén etetése 0,5 %-ban történt, melynek költsége 2 Ft/ takarmány kg.

EREDMÉNYEK 2019-BEN

  • csökkent az elhullás

  • átlagsúly növekedése (takarmányfelhasználás növekedés nélkül is)​
  • hasmenés mentes állomány antibiotikum nélkül
  • szárazabb, kevésbé bűzös alom
Fegyvernek-eredmenyek.webp

HILLENDER GYÖRGY, FEGYVERNEK

100 tojótyúknál került kipróbálásra a Humabent, Bábolnai Tetra fajtánál.

 

Komolyabb probléma nem volt korábban tapasztalható, az etetés célja első sorban a magelőzés volt, valamint a takarmányban feltételezhető nem túl magas toxin tartalom kiküszöbölése.

 

Mivel az állomány korábban is rendben volt ezért a leginkább látható eredmény a tojás mennyiség növekedése a korábban tapasztalt 80% körüliről 90%-ra.

bottom of page