top of page

Alomkezelés a Takarmányszén és Komposzttea közös erejével

A legjobb minőségű szerves trágya előállítása a növénytermesztés számára az állatok emésztőrendszerében történik. A kiegyensúlyozott, magas fokú emésztőképességhez egészséges emésztőrendszer és mikrobiom szükséges. A Takarmányszén etetése biztosítja ezt a feltételt. A Takarmányszén mindössze napi 0,5% tömegarányos bekeverése a már megszokott takarmányba egy egyszerű és hatékony megoldás számos problémára.


A technológia másik eleme az alom Humusline komposztteás permetezése hetente egyszer. A komposztteát a kezelés előtti napon a gazda készíti el, majd frissen permetezi ki 50 ml/m² mennyiségben egy porlasztós permetezőgéppel. 1000 m²-es istálló esetében ez 50 liter komposztteát jelent hetente.

Komposzttea – az élő folyadék

Takarmányszén hatása

 

 • Egészséges emésztőrendszer

 • Kiváló takarmány hasznosulás

 • Megszűnő emésztési eredetű betegségek

 • Az alomban megköti a gázokat

 • Levegős életteret biztosít a jótékony aerob mikróbáknak, a gombáknak kifejezetten előnyösen

 • A tápelemek oxigénes kötésben stabilizálódnak

Komposzttea hatása

 

 • Intenzív aerob, jótékony mikrobiológia az alomba

 • Kórokozókat kiszorítja

 • A levegőtlen rothadás helyett levegős bomlásban tartja az almot

 • A baktériumok és gombák biológiai kötésben tartják a tápanyagot

 • Nagyfokú és változatos talajéletet biztosít a növénytermesztés számára

Komposzttea

1,5 Ft/m²/hét

anyagköltség

Az aktívan levegőztetett komposzttea (ALKO) egy 24 óra alatt saját telephelyünkön előállított élő, mikrobiológiai folyadék.

A komposzttea gyártó berendezésbe (AF-alko gépcsalád) vizet töltünk, majd hozzáadjuk a komposztot (Humusline Tea Humuszkomposzt) és a mikrobiológiai tápanyagot (BioMikrobiom Katalizátor). Elindítjuk a gép levegőztetőjét, majd 24 óra elteltével átfejtjük a permetezőbe és kijuttatjuk.

 

Mi történik az előállítás során? A komposztban található jótékony mikróbákat (baktériumokat, gombákat, egysejtűeket, fonálférgeket) lemossuk a komposzt felszínéről, majd a tápanyag, a víz és az oxigén hatására nagy számban felszaporodnak.

Takarmányszén

2,5 Ft

takarmány kilogrammonként

Animalfutura_technologia_tablazat.png

Eredmények számokban

Vizsgálati helyszín

Kezeletlen trágya kontroll és Alomkezelés

Tiszaszentimre, Rácz István gazdasága, 2020.12.28-2021.03.30

Szarvasmarha borjak, 30 állat/istálló 4 részre osztva

Vizsgálat: 1.Kezeletlen kontroll 2. Takarmányszén etetés 3. Komposzttea permetezés 4. Tea és szén együttes használata

1 éves érlelt trágya, Forgatott trágya, Humuszkomposzt

Nagyhegyes, Kurucz Ker. Kft gazdasága, 2020.08.01-2020.10.15.

1 éves érlelt trágya összehasonlítása azonos állomány 3 hónapos trágyájából készült forgatott trágyával és humuszkomposzttal

Tápanyagok

A tápelemek szintje alacsonyabb az alomkezelésben, mint a kezeletlen 3 hónapos trágyában. Ez azt jelenti, hogy a takarmányhasznosulás jobb volt: a tápanyag nem a trágyában van, hanem az állatokban hasznosult. Másrészről azt is jelenti, hogy a felszaporodó mikrobiológia felhasználta a sejtépítéshez és azt ilyen módon biológiailag eltárolja.

Az 1 éves érlelt trágyához képest a forgatott trágyában és a humuszkomposztban is jelentősen magasabb a N és P szint. Ez a magas oxigén szintnek köszönhető. A Kálium az érlelt trágyában a legmagasabb. Ennek oka az ilyen trágyák oxigénhiányos "kémiai égése", ami azt jelenti, hogy megnő a nyershamu a trágyában és feldúsul a Kálium. 

tapanyag_tartalom.png

Mikrobiológia

mikrobiológia.png

Az eredmények egyértelműen igazolják a Alomkezelési technológia hatásosságát a 3 hónapos kezeletlen kontrollhoz és az 1 éves érlelt trágyához képest is. Minden trágyakezelési módszerrel több százszorosan magasabb a mikróbák száma a kezeletlent, ami pedig különösen magas a gombák száma. A termőföldek számára ez fontos, hiszen a talajépítéshez, megújításhoz elsősorban a talajlakó gombák járulnak hozzá. Módszerünkkel nagy számban tudjuk ezeket a mikroorganizmusokat is pótolni a talajban. 

Fontos eredmény, hogy a talaj táplálékháló  többi tagját - egysejtűek: amőbák, csillósok, ostorosok és fonálférgek - is sikeresen fel tudjuk szaporítani bármely kezelési módszerrel. Talaj mikrobiológiai ismeretekből már tudjuk, hogy ezek az élőlények fogyasztják el a baktériumokat és gombákat így tápanyaghoz juttatva a növényt. A minőségi talajépítésnek és biológiai alapú növénytáplálásnak fontos élőlényei ők.

Az eredmények megmutatják, hogy a szerves trágyát kezelni szükséges, a befektetett munka meghozza eredményét!

bottom of page