top of page

Referenciák

birkak.webp

ÁBRAHÁM ZSÓFI TÚRKEVE

Kezelt állomány: 20 db suffolk anyajuh, elkülönítve a kontroll csoporttól

 

Tapasztalatok:

 

A 20 állatból álló teszt csoportban használt takarmányszén kedvezően hatott a juhok videlkedésére, egészségügyi állapotára és megváltozott a trágya minősége.

 

  • Az állatoknál már az első héten teljesen megszűnt a hasmenés és az állatok püffedése, gázosodása.

  • Nyugodtabbak, többet mozognak, keveset fekszenek elterülve.

​​

A szomszédos karámban lévő kontroll csoport (20 állat) 3-4 változó tagjának folyamatos hasmenése volt, az állatok általában jobban püffedtek, többet feküdtek.

Trágyaminőség:

 

  • A teszt állomány trágyája szárazabb, széteső bogyók és minimális szag jellemzi egységesen.

  • A takarmányszenes trágyát megvizsgálva sokkal homogénebb volt, alig ismerhetők fel benne a szálas takarmány maradványai.

 

A kontroll állomány trágyája sokkal nedvesebb, masszásabb, vegyes állagú, jól láthatóak benne a szálas takarmány maradékai.

  • Mindebből arra következtetünk, hogy a teszt állomány emésztési képessége jelentősen javult.

Mikrobiológia:
 

A kontroll állomány mikrobiológiájában nagyon gyenge bakteriális változatosságot láttunk. Lényegében csak a trágyában jellemzően előforduló spirochaetákat figyeltünk meg. Ezek a dugóhúzó szerű fajok, jellemzően betegségek kórokozói. A teszt állományban a spirochaeták mellett egyértelműen észlelhető számosságban jelentek meg a kerek coccus fajok és a kifli szerű vibriok. Előbbiek nagyobb számban jótékonyak, utóbbiak vegyesen jótékonyak és kórokozók is.

 

Ebből arra következtetünk, hogy a Charline Takarmányszénnel etetett állomány természetes bélflórája szaporodott fel és ez vezetett a jobb takarmányemésztéshez.

 

A legmegdöbbentőbb megfigyelés azonban nem is a teszt trágya mikroflórájának relatív nagyobb számossága, hanem a kontroll csoportéban a szinte teljes hiány. Ez gyenge bélflórára utal.

A szénnel etetett állatok jobb emésztést a nagyobb nagyítás is alátámasztja. A teszt oldat sokkal homogénebb.

Juh-tragya-mikrobiol_2.jpg
bottom of page