top of page

Referenciák

Híri Zoltán, Erdély

Pár hetes borjak átvételére és hízlalására szakosodott gazdaság. A borjak átvételekor a szállításból adódó stressz és a takarmányváltás okozta hasmenés megviseli az állatok szervezetét.

Alkalmazás:

 

A borjak tejpótlójába a Charline Takarmányszénben tallálható 50 ml-es mérőkanál segítségével mérte ki a napi adagot, amely 15 grammnak felel meg.  A beszállítás után a borjak 5 napig kapták a tejpótlóban elkevert takarmányszenet. A hasmenés a második naptól megszűnt. Ezt követően a gazda teszt céljából újra elhagyta a takarmányszenet, de 3 nap elteltével újra jelentkezett a hasmenés. Az állatok azóta a teljes itatásos időszakra kapják a takarmányszenet. 

A gazda tapasztalatai az alkalmazás után:

  • hasmenéses problémák teljesen megszűntek

  • szárazabb lett az alom

  • csökkent a megbetegedési arány

  • a borjak általános egészségügyi állapota javult

Az előző évben (a tesztel azonos időszakban) beszállított állomány 50 %-val hasmenéses és más egészségügyi problémák voltak. A Charline Takarmányszén alkalmazásával ez az arány 10 % alá csökkent, csak nehány egyed van, amelyen a hasmenés kezelhető jelei mutatkoznak.

MADARÁSZ KÁROLY, TÚRKEVE

Ezen az Alföld közepén található tanyán több féle állatot tartanak. A Charline Takarmányszén etetését 2019. február végén kezdték meg.

Kezelt állomány:  7 db itatós borjú

Alkalmazás: A különböző állatfajokra kifejlesztett Charline Takarmányszén beltartalmi értékei és formája (szemcsemérete) igazodik a célállatfaj takarmányozási igényeihez, a borjakét a tejpótlóba vagy teljes tejbe kell bekeverni. 

A gazda tapasztalatai az alkalmazás után:

  • a borjak hasmenés mentesek lettek

  • az állatok szőre fényesebb lett

  • kiegyensúlyozottabbak és vitálisabbak voltak

Az állatok emésztésének, egészségügyi állapotának javulásán túl jobb lett az istálló klíma. Kisebb lett a szagterhelés és tovább maradt jó állapotban az alom. A korábban használt alomfertőtlenítőt is elhagyták.

bottom of page