top of page
Keresés

Humuszkomposzt - a komposzt minőség legmagasabb foka

Komposzttermékek között óriási minőségi különbséget tapasztalhatunk használatuk során. A Humusline Humuszkomposzttal egy önálló kategóriát teremtünk Magyarországon. Egy szigorú komposztálási protokoll eredményeképp 8 hét alatt különösen magas mikrobiológiai tartalmú, oxigénes kötésben stabilizált tápanyagban gazdag és friss, rövid szénláncú humusz tartalmú komposztot gyártunk. A Humuszkomposzt képes az erodálódott talaj egészségét visszaállítani.



Egy csepp mezőgazdasági történelem

Miután Rudolf Steiner 1924. júniusában Koberwitzban megtartotta előadásait a mezőgazdálkodás gyarapodásának szellemtudományos alapjairól tanítványai a tudás továbbadásáról gondoskodtak. Egyikőjük, Ehrenfried Pfeiffer és kollégája Siegfrid Lübke Svájcba költözött, ahol gazdálkodásba és tudományos munkába kezdtek. Ketten alakították a ki a kromatográfia módszertanát, a mai kontrollált aerob humuszkomposztálás alapjait, amelyet Lübke úr lánya, Angelika és férje Urs Hildebrandt az osztrák Sweizerhofban tökeletesítenek 1980 óta. Az Urs Landmanagement állítja elő kisüzemi körülmények között a Pfeiffer-Lübke Startert és a Bionika Humuszkomposzt Kivonatot a mintegy 100 évnyi tudományos és gyakorlati munka tapasztalatait követve. Az Urs Landmanagement módszertant folytatva, az Agrofutura Magyaroszág Kft. a Humusline Humuszkomposztot gyártja Magyarországon, ami a legmagasabb, talaj egészség helyreállítására alkalmas minőség képviselője.


Hagyomány és modern technológia

A Humuszkomposzt a világon egyedülálló módon humifikáló baktériumokat tartalmaz. A kész komposzt már rövid szénláncú humuszt tartalmaz, innen kapta a humuszkomposzt elnevezést. Szigorú mérési protokoll és receptúra szerint készül a komposzt, majd az érési szakaszban a komposztmester szelektálja a prizma legjobb részeit, amelyet kivesznek és kézzel mozgatnak, nedvesítenek tovább, azért, hogy a finom mikrobiológiai hálózatokat, gombafonalakat ne tegyék tönkre. A módszertan garantálja a folyamatos, legmagasabb minőségű mikrobiológia változatosságot.

gazdaság!


Kontrollált Aerob Humuszkomposztálás



Egy olyan komposztálási protokoll, amely pontosan irányított folyamatok mellett hoz létre meghatározott minőségű komposztot. Az irányított folyamatok:

  • CO2 tartalom;

  • Hőmérséklet;

  • Nedvesség tartalom;

  • Nitrit, nitrát, ammónium, hidrogén-szulfid szint, pH;

  • Időjárási hatások védelme: szél, csapadék, UV.

Az eljárás az aerob, oxidatív lebomlásra-felépülésre alapoz, amelyet aktív és rendszeres forgatással érünk el Gujer márkájú komposztforgató géppel. A forgatás célja a biomassza homogenizálása, nedvesítése és keverése.

A komposzt alapanyagainak helyes kiválasztása biztosítja a 1:25-35-ös N:C arányt. A receptúra összetevői:

  • Állati szerves trágya: 0-50%

  • Fű, kaszálék, frissen vágott növényi hulladék: 20-60%;

  • Faapríték, szalma: 20-40%;

  • Agyag, sárga föld: 5%;

  • Korábbi komposzt, föld: 5%.

Kiváló komposztot csak kiváló alapanyagokból kell készíteni. Gondoljunk úgy az alapanyagokra, mint azoknak a mikróbáknak az élelmére, akik a komposztálást valójában végzik.


A humuszkomposztnak nem a magas tápanyag a célja, hanem a maximális mikrobiológia mennyiség és változatosság! Az irányított komposztálási folyamat elősegíti azon aeorob baktériumok és gombák gyors felszaporodását, melyeket a természet azért tervezett meg, hogy gyógyítsa a talajokat és megőrizze azok természetes szén, nitrogén és más anyagainak körforgását. Ez azt is jelenti, hogy a kész komposzt átesik egy teljes méregtelenedési és érési folyamaton, valamint a lehető legértékesebb, legjobb minőségű humusz keletkezik. Használatával helyreállítható a föld egészsége és termékenysége, és a mezőgazdaság valóban talajmegújítóvá válhat.

Metagenomika a mezőgazdaság szolgálatában

A Seqomics Biotechnológiai Kft. Magyarországon egyedülálló módon térképezi fel adott közeg mikrobiológiai összetételét. A metagenomika a természetes környezetből vett mintákban található örökítő anyag vizsgálata. A hagyományos mikrobiológia, illetve mikrobiális genom-szekvenálás általában klónozott mikrobiológiai kultúrákat vesz igénybe. A genetikai kutatásnak ezen új ága lehetővé teszi az olyan élőlények genetikai kutatását, melyek nehezen vizsgálhatók laboratóriumi körülmények között, illetve lehetőséget nyújt eddig ismeretlen életformák feltárására.

A vizsgálat a Humuszkomposzt esetében 7200 különböző mikrobiális taxont állapított meg, míg a beküldött, nagyüzemi szántóföldi talajok átlaga mindössze 324 volt. A teljes sejtszám 2,1 x 10 9-en volt, míg a vizsgálat talajok átlaga 2,1 x 10 4-en.


Termékeink alapvető összetevője


Termékeinket úgy terveztük, hogy mikrobiológiai változatossága és sejtszáma képes legyen beindítani a talajéletet és alapját szolgálhassa a későbbi humuszképződésben. Ezt a Humuszkomposzt biztosítja. A bekeverés mennyisége 10-75% közötti attól függően, hogy a talaj terméknek milyen környezetben és milyen növényekkel kell működnie. Éppen ezért folyamatos figyelmet biztosítunk a gyártás minőség ellenőrzésre.



bottom of page